Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica osnovano je 1951. godine što znači da ove (2021.) godine slavi 70 godina postojanja. Ova značajna obljetnica, ne samo za DVD Višnjicu i višnjičke vatrogasce već i za Višnjicu, bit će obilježena 4. rujna 2021. godine. Tog će dana, uz prigodan program, biti održana svečana sjednica Skupštine DVD-a Višnjice.

U spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje višnjički su vatrogasci u predvečerje 17. studenog 2020., večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, upalili svijeće. Pridružili su se brojnima koji su pod geslom "Moje svjetlo za Vukovar i Škabrnju" odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica "jače" je za novonabavljeno navalno vatrogasno vozilo. Riječ je o vatrogasnom vozilu marke Mercedes Atego s duplom kabinom za smještaj ukupno sedam vatrogasaca, spremnikom za vodu od 2.5 tisuće litara i potpuno opremljenim za raznovrsne intervencije. Vozilo je vrijedno pola milijuna kuna, a u Višnjicu je stiglo iz PGD-a Ptuj. 



S obzirom na trenutno epidemiološko stanje i prisutnost COVID-19 virusa te povećan broj vatrogasnih intervencija, Vatrogasna zajednica Grada Lepoglave i Grad Lepoglava savjetuju građane  da obustave sva spaljivanja ostataka stabala na livadama, zapuštenih polja i vrtova, te posebno spaljivanje zapuštenih područja u blizini kuća i šuma.

Naime, izlaskom na intervenciju vatrogasci riskiraju da ugroze svoje zdravlje, zdravlje svojih obitelji te zdravlje građana. Stoga se pozivaju građani da obustave sva navedena spaljivanja kako na teren, što je u zadnje vrijeme sve učestalije, ne bi morali izlaziti vatrogasci dovodeći se u opasnost gaseći požare koje su izazvali nesavjesni građani.


- Protekle je godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica, u suradnji s Gradom Lepoglavom, krenulo u projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. U tijeku je izrada projektne dokumentacije potrebne za prijavu na natječaj koji će za obnovu društvenih domova, prema najavama, u travnju raspisati Ministarstvo graditeljstva. Nadamo se da će naš projekt dobiti zeleno svjetlo i da će se, bude li sve teklo prema planovima, još ove godine krenuti s radovima. Vrijednost projekta doseže 1.7 milijun kuna, a više od polovicu sredstava osigurat ćemo putem natječaja dok će ostatak sredstava osigurati Grad Lepoglava. Tako će ovaj vatrogasni dom napokon biti dovršen i svi će njegovi kapaciteti biti stavljeni u funkciju. Bit će to veliki poklon DVD-u Višnjica za 70 godina postojanja koje će Društvo obilježiti iduće godine – istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica Goran Hočuršćak na održanoj 69. redovnoj izvještajnoj Skupštini Društva. 

Ove će se nedjelje, 6. listopada u Višnjici, u organizaciji DVD-a Višnjica, održati Memorijal "Darko Komes" - 4. intervencijska vježba. 

Natjecanje počinje u 13 sati postrojavanjem sudionika nakon čega vatrogasne ekipe kreć na izvršavanje vatrogasnih zadataka smještenih na 6 lokacija u Višnjici.

 



Sastankom održanim u Višnjici, na kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjica predvođeni predsjednikom Goranom Hočuršćakom te predstavnici konzultanata, započelo se s pripremom projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. 

Na sastanku je potvrđena odluka da se ove godine pokrene navedeni projekt koji je već ranije,  dogovorom između Grada Lepoglave i DVD-a Višnjica, uvršten u program razvoja vatrogastva na području Grada Lepoglave.

-  Ako do kraja ove godine bude otvoren natječaj za energetsku obnovu društvenih zgrada, u planu nam je na taj natječaj prijaviti projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za čiju su pripremu, koja upravo kreće, osigurana sredstva u ovogodišnjem proračunu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Nositelj projekta u okviru kojeg se planira izraditi vanjska toplinska ovojnica objekta, ugraditi nova stolarija i rasvjeta te zamijeniti postojeći sustav grijanja s energetski učinkovitijim bit će Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica u čijem je i vlasništvu navedeni dom, dok će svu ostalu potrebnu potporu, prije svega onu financijsku pružiti Grad Lepoglava. Dakako, većina sredstava za realizaciju projekta planira se ostvariti kroz natječaj energetske obnove društvenih zgrada. 

- Svjesni nužnosti uređenja odnosno dovršetka izgradnje doma, ali i veličine i ozbiljnosti tog zahvata u realizaciju smo krenuli planski i u dogovoru s Gradom Lepoglavom. Već znatno ranije, prije nekoliko godina, načelno smo dogovorili da ćemo, kada se stvore uvjeti i otvore natječaji, pokrenuti ovo što smo danas i službeno pokrenuli – istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica, Goran Hočuršćak.



U suradnji s OŠ Izidora Poljaka Višnjica održana je 30. 5. 2019. vatrogasna vježba u okviru koje je, pod pretpostavkom izbijanja požara u školskoj zgradi, provedena evakuacija učenika i djelatnika škole te gašenje i spašavanje unesrećenih.

Evakuaciju su, prema postojećim planovima, uspješno proveli djelatnici škole nakon čega su vatrogasci DVD-a Višnjica, uzbunjeni iz Vatrogasnog operativnog centra iz Varaždina, stigli na mjesto požara te nakon spašavanja i evakuacije unesrećenih započeli s gašenjem požara. 

Nakon provedene vježbe, višnjički su vatrogasci učenicima predstavili vatrogasnu opremu i tehniku. Prigodu da isprobaju dio predstavljene opreme i tehnike imali su i učenici višnjičke škole.



Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica treću je godinu za redom, u spomen na svog preminulog člana, organiziralo memorijalno vatrogasno natjecanje Memorijal Darko Komes – intervencijska vježba. 

Na natjecanju je sudjelovalo 6 ekipa - DVD Lepoglava, DVD Kamenica, DVD Kaznionica u Lepoglavi, DVD Novi Marof, DVD Čret i DVD Mače.

Natjecanje se odvijalo na cijelom području Višnjice, na šest lokacija na kojima su natjecateljske ekipe, sastavljene od operativnih vatrogasaca, trebale izvršiti šest zadataka – intervenirati u slučaju prometne nesreće, proći vatrogasni poligon, intervenirati u slučaju ekološkog akcidenta na vodi te ugasiti požare otvorenog i zatvorenog prostora.

Najuspješnija u tome bila je ekipa DVD-a Čret, drugo je mjesto zauzela ekipa DVD-a Mače, a treće DVD-a Kamenice.

Uoči natjecanja, članovi DVD-a Višnjica položili su vijenac i upalili svijeće na grobu Darka Komesa te kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu iz Višnjice. Služena je i misa zadušnica nakon koje je otvoreno natjecanje. Prigodom otvorenje sudionike natjecanja pozdravili su predsjednik i zapovjednik DVD-a Višnjica, Goran Hočuršćak i Stjepan Križanec; predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, Marijo Canjuga; zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Ivan Putarek te član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije, Franjo Bukovec, inače član DVD-a Višnjice.

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com