Ove će se nedjelje, 6. listopada u Višnjici, u organizaciji DVD-a Višnjica, održati Memorijal "Darko Komes" - 4. intervencijska vježba. 

Natjecanje počinje u 13 sati postrojavanjem sudionika nakon čega vatrogasne ekipe kreć na izvršavanje vatrogasnih zadataka smještenih na 6 lokacija u Višnjici.

 Sastankom održanim u Višnjici, na kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjica predvođeni predsjednikom Goranom Hočuršćakom te predstavnici konzultanata, započelo se s pripremom projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. 

Na sastanku je potvrđena odluka da se ove godine pokrene navedeni projekt koji je već ranije,  dogovorom između Grada Lepoglave i DVD-a Višnjica, uvršten u program razvoja vatrogastva na području Grada Lepoglave.

-  Ako do kraja ove godine bude otvoren natječaj za energetsku obnovu društvenih zgrada, u planu nam je na taj natječaj prijaviti projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za čiju su pripremu, koja upravo kreće, osigurana sredstva u ovogodišnjem proračunu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Nositelj projekta u okviru kojeg se planira izraditi vanjska toplinska ovojnica objekta, ugraditi nova stolarija i rasvjeta te zamijeniti postojeći sustav grijanja s energetski učinkovitijim bit će Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica u čijem je i vlasništvu navedeni dom, dok će svu ostalu potrebnu potporu, prije svega onu financijsku pružiti Grad Lepoglava. Dakako, većina sredstava za realizaciju projekta planira se ostvariti kroz natječaj energetske obnove društvenih zgrada. 

- Svjesni nužnosti uređenja odnosno dovršetka izgradnje doma, ali i veličine i ozbiljnosti tog zahvata u realizaciju smo krenuli planski i u dogovoru s Gradom Lepoglavom. Već znatno ranije, prije nekoliko godina, načelno smo dogovorili da ćemo, kada se stvore uvjeti i otvore natječaji, pokrenuti ovo što smo danas i službeno pokrenuli – istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica, Goran Hočuršćak.U suradnji s OŠ Izidora Poljaka Višnjica održana je 30. 5. 2019. vatrogasna vježba u okviru koje je, pod pretpostavkom izbijanja požara u školskoj zgradi, provedena evakuacija učenika i djelatnika škole te gašenje i spašavanje unesrećenih.

Evakuaciju su, prema postojećim planovima, uspješno proveli djelatnici škole nakon čega su vatrogasci DVD-a Višnjica, uzbunjeni iz Vatrogasnog operativnog centra iz Varaždina, stigli na mjesto požara te nakon spašavanja i evakuacije unesrećenih započeli s gašenjem požara. 

Nakon provedene vježbe, višnjički su vatrogasci učenicima predstavili vatrogasnu opremu i tehniku. Prigodu da isprobaju dio predstavljene opreme i tehnike imali su i učenici višnjičke škole.Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica treću je godinu za redom, u spomen na svog preminulog člana, organiziralo memorijalno vatrogasno natjecanje Memorijal Darko Komes – intervencijska vježba. 

Na natjecanju je sudjelovalo 6 ekipa - DVD Lepoglava, DVD Kamenica, DVD Kaznionica u Lepoglavi, DVD Novi Marof, DVD Čret i DVD Mače.

Natjecanje se odvijalo na cijelom području Višnjice, na šest lokacija na kojima su natjecateljske ekipe, sastavljene od operativnih vatrogasaca, trebale izvršiti šest zadataka – intervenirati u slučaju prometne nesreće, proći vatrogasni poligon, intervenirati u slučaju ekološkog akcidenta na vodi te ugasiti požare otvorenog i zatvorenog prostora.

Najuspješnija u tome bila je ekipa DVD-a Čret, drugo je mjesto zauzela ekipa DVD-a Mače, a treće DVD-a Kamenice.

Uoči natjecanja, članovi DVD-a Višnjica položili su vijenac i upalili svijeće na grobu Darka Komesa te kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu iz Višnjice. Služena je i misa zadušnica nakon koje je otvoreno natjecanje. Prigodom otvorenje sudionike natjecanja pozdravili su predsjednik i zapovjednik DVD-a Višnjica, Goran Hočuršćak i Stjepan Križanec; predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, Marijo Canjuga; zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Ivan Putarek te član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije, Franjo Bukovec, inače član DVD-a Višnjice.

 

Organizator: Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica

Datum održavanja: 7. 10. 2018. godine

Mjesto održavanja: Područje Višnjice / okupljane ekipa kod vatrogasnog doma u Višnjici

Vrsta natjecanja: Terensko natjecanje operativnih vatrogasaca

Kategorije: Sve ekipe natječu se u muškoj kategoriji

Natjecateljske ekipe: Ekipa broji 5 članova. Svaki član ekipe mora imati najmanje položen ispit za zvanje vatrogasac i obavljen liječnički pregled.

Oprema: Svaki član ekipe mora biti opremljen vatrogasnim kombinezonom ili intervencijskim zaštitnim odjelom te imati opremu za osobnu zaštitu. Ne smije biti u radnoj odori.

Ekipa mora za transport imati kombi ili drugo prikladno vozilo u tehnički ispravnom stanju.

Natjecateljski zadaci: Ekipe će s natjecateljskim zadacima, uputama i pravilnikom održavanja natjecanja biti upoznate na dan natjecanja (uoči početka vježbe).

Satnica održavanja natjecanja:

     - 9:00 do 9:30 sati - okupljanje i prijava ekipa

     - 9:30 - 9:45 sati - postrojavanje ekipa i otvaranje natjecanja

     - 9:45 - 10:00 sati - dogovor s ekipama pred početak natjecanja

     - 10:00 sati - početak natjecanja

     - rezultati i proglašenje pobjednika nakon završetka terenskog djela natjecanja

Kotizacija: 250 kuna po ekipi od 5 članova. Za svakog dodatnog člana ekipe plaća se dodatnih 50 kuna kotizacije. Kotizacija pokriva troškove ručka za natjecatelje, poklona te troškove natjecanja.

Uplata kotizacije: Kotizacija se uplaćuje na žiro-račun DVD-a Višnjica: HR68 23400091110572860 (Privredna banka Zagreb). Uplata kotizacije moguća je i na dan samog natjecanja kod organizatora.

Prijave ekipa: Prijave ekipa primaju se do 05. 10. 2018. na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

(prijaviti se za natjecanje moguće je i na dolje navedene brojeve mobitela)

Nagrade: Pehar za tri prvoplasirane ekipe i prijelazni pehar za pobjednika natjecanja. Svaka ekipa dobit će priznanje za sudjelovanje.

Dodatne informacije o natjecanju mogu se dobiti na brojeve mobitela:

     - 098 917 76 71 (zapovjednik)

     - 091 903 28 50 (predsjednik)

 

Blagdan svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca te ujedno Dan vatrogasaca, Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica proslavilo je 6. svibnja zajedno s bratskim društvom PGD Cirkulane te DVD-om Gornje Jesenje. Tog su dana članovi navedenih društava zajedno pohodili misno slavlje u kapeli svetog Florijana u Zlogonju koje je, u koncelebraciji s vlč. Danijelom Hercegom, Višnjičarcem, sada župnikom u župi Gornje Jesenje ujedno članom DVD-a Gornje Jesenje, predvodio vlč. Emil Drev iz župe Cirkulane.

Uoči misnog slavlja vatrogasci su se susreli na državnoj granici te zajedno, u stroju pedvođeni zasatvama društava, otišli na misno slavlje. Nakon misnog slavlja, svi su vatrogasci su druženje nastavili u vatrogasnom domu u Višnjici.

Početak je ovo zajedničke proslave blagdana svetog Florijana dvaju bratskih društava DVD-a Višnjice i PGD-a Cirkulane koji su do sada blagdan svog nebeskog zaštitnika slavili u istoj kapeli na samoj hrvatsko-slovenskoj granici, ali zasebno. 

Dan ranije, članovi DVD-a Višnjica sudjelovali su na misnom slavlju povodom blagadna svetog Florijana u Gornjem Jesenju.

Ovom prigodom DVD Višnjica se zahvaljuje tvrtki Križanec Montaža na donaciji kojom je organizirano druženje vatrogasaca.

 

 


Održana je redovita 67. izvještajna Skupština na kojoj se uz članove Društva okupili brojni gosti među kojima su najbrojniji bili članovi vatrogasnih društava iz okolice te Zagrebačke, Krapinsko – zagorske i Koprivničko – križevačke županije te susjedne Slovenije.

Predsjednik Društva Goran Hočuršćak u podnesenom je izvješću o radu u 2017. godini, između ostalog, istaknuo da su višnjički vatrogasci u protekloj godini intervenirali 16 puta, najčešće gaseći požare otvorenog prostora, po jednom gaseći gospodarski objekt i dimnjak, intervenirali su i na zaštiti od poplava te spašavajući unesrećenog u prometnoj nesreći.

Društvo je krajem godine nabavilo još jedno vozilo, riječ je o terenskom vozilu koje je kupljeno sredstvima dobivenima od prodaje starog kombi vozila te od donacija mještana Višnjice. 

Predsjednik Društva u izvješću je pohvalio članove muških i ženske ekipe koje su na gradskim natjecanjima ostvarili pobjede i time potvrdili svoju uvježbanost.

Rad Društva  i njegovih članova pohvalili su i gosti na Skupštini, između ostalih državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, predstavnik Općine Loška dolina Franjo Bukovec, zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivan Putarek te predsjednik Vatrogasne zajednice grada Lepoglave Mario Canjuga.

Skupština je bila prigoda i za dodjelu nagrada i priznanja. Zapovjedniku Stjepanu Križancu uručeno je priznanje za 20 godina aktivnog rada u Društvu. Društvo je priznanjima nagradilo članove natjecateljskih ekipa i tvrtke i pojedince koji su u 2017. godini pružili značajnu pomoć i podršku Društvu – tvrtkama Križanec montaža, HIS i Eldus te brigadnom generalu Zdravku Jakopu.

Proglašen je i najvatrogasac DVD-a Višnjice za 2017. godinu. Ta je laskava titula dodijeljena Toniju Zagoranskom.

Bratsko društvo PGD Stari trg pri Ložu i ove je godine višnjičkim vatrogascima donirali uvijek potrebnu opremu. Ovog puta donirali su set za pružanje prve pomoći za koji se višnjički vatrogasci nadaju da ga neće morati koristiti. 

Na temelju članka 34. Statuta DVD-a Višnjica, i temeljem odluke Upravnog odbora
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjica

s a z i v a m

67. izvještajnu sjednicu Skupštine
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Všnjica

 

Sjednica Skupštine će se održati 03.02. 2018. godine s početkom u 18 sati u
vatrogasnom domu DVD-a Višnjica..


Za sjednicu predlažem slijedeći dnevni red:

     1. Otvaranje sjednice Skupštine s uvodnim pozdravom;

     2. Izbor radnih tijela Skupštine:

          a) radnog voditeljstva,

          b) zapisničara,

          c) 2 ovjerovitelja zapisnika,

          d) verifikacijskog povjerenstva;

     3. Donošenje dnevnog reda;

     4. Podnošenje izvješća:

          a) o radu Društva u protekloj godini,

          b) o financijsko-materijalnom poslovanju,

          c) Nadzornog odbora,

          d) verifikacijskog povjerenstva;

     5. Prijedlog Plana rada i Financijskog plana za 2018. godinu;

     6. Rasprava o podnijetim izvješćima, Planu rada i Financijskom planu za 2018.

godinu;

     7. Verifikacija izvješća, Plana rada i Financijskog plana za 2018. godinu;

     8. Dodjela odlikovanja i priznanja

     9. Dodjela plaketa i priznanja

     10. Proglašenje Naj vatrogasca DVD Višnjica za 2017.godinu

     11. Prijem novih članova

     12. Riječ gostiju

     13. Ostala pitanja i prijedlozi.

 

MOLIMO VAS DA SE POZIVU ODAZOVETE U SVEČANIM ILI RADNIM VATROGASNIM
ODORAMA.

 

                                                                                                                                                                                                                                    PredsjednikDrugu godinu za redom Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica organiziralo je u spomen na svog preminulog člana Darka Komesa vatrogasno natjecanje Memorijal "Darko Komes". 

Uoči samog natjecanja počast je Darku Komesu odana na njegovom grobu, a u župnoj crkvi u Višnjici služena je misa zadušnica.

Ove se godine na natjecanju okupilo šest ekipa – DVD Lepoglava, DVD Kamenica, DVD Kaznionica u Lepoglavi, DVD Novi Marof, DVD Cvetli i PGD Stari trg pri Ložu iz susjedne Slovenije.

Natjecanje je otvorio tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, a sve su sudionike natjecanja pozdravili te im zahvalili na dolasku predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave Robert Dukarić, predsjednik gradske Vatrogasne zajednice Marijo Canjuga te ispred domaćina, predsjednik DVD-a Višnjica Goran Hočuršćak.

Natjecanje se odvijalo na cijelom području Višnjice. Pred natjecateljske ekipe, sastavljene od operativnih vatrogasaca bilo je postavljeno sedam zadataka – vatrogasni poligon, spuštanje unesrećene osobe iz objekata pomoću vatrogasnih ljestava, rušenje mete vodom iz hidranta, spašavanje unesrećene osobe u šumi, gašenje požara pjenom, spšavanje unesrećenog u prometnoj nesreći i gašenje kuhinje.

Ukupni pobjednik natjecanja je ekipa DVD-a Lepoglava, drugo mjesto zauzela je ekipa DVD-a Kamenice, a treće ekipa DVD-a Novi Marof. Uz pehare i priznanja, najbolje su ekipe primile i nagrade sponzora natjecanja. 

Održano je i natjecanje u potezanju užetom u kojem je slavila ekipa PGD-a Stari trg pri Ložu.

Memorijal je održan uz podršku naših sponzora – tvrtki HIS, Križanec montaža, ELDUS, Hidro-projekt, KL protektion, WE-KR, LOMI te Ugostiteljskog obrta Slavica, Caffe bara Lipa i Soboslikarstva Dukarić. Svim sponzorima DVD Višnjica i ovom se prigodom zahvaljuju na pruženoj podršci.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com